PLANINSKO DRUŠTVO DRAVA MARIBOR Seznam forumov PLANINSKO DRUŠTVO DRAVA MARIBOR
AKTIVNOSTI PLANINCEV PD DRAVA IN OSTALO

Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava

Pohod na STOL !

Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    PLANINSKO DRUŠTVO DRAVA MARIBOR Seznam forumov -> RAZPISANI IZLETI AKCIJE v letu 2009
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo
Avtor Sporočilo
JERO
Administrator foruma

Pridružen/-a: 09.08. 2007, 07:40
Prispevkov: 214

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2009 21:37    Naslov sporočila: Pohod na STOL ! Odgovori s citatom

PLANINSKO DRUŠTVO ~ DRAVA ~
Kurilniška 8, Maribor
Tel. 02 / 29 24 132
www.planinskodrustvodrava.si

organizira
izlet
dne 25. julij 09

POHOD NA STOL

ZBIRALIŠČE : 25. JULIJ 2009 OB 5.00 NA SEDEŽU DRUŠTVA

ODHOD : OB 5.05

POVRATEK : DO 20. URE

STROŠKI: 20 € (PREVOZ, ZAVAROVANJE)

PRIJAVE: NA DRUŠTVU ALI PRI VODNIKU DO TORKA 21. 07. 09

IZLET VODI: CVETKO JOŽE, TEL: 031 730 824

HOJE : 6-7 UR

HRANA : IZ NAHRBTNIKA ALI NA KOČI

OPREMA : PLANINSKA (PRIPOROČAMO POHODNE PALICE)

OPOMBE: V SLUČAJU SLABEGA VREMENA KLIČI VODNIKA

Prešernova koča na Stolu (2174m)

Opis postojanke:
Koča stoji na prisojni strani tik pod vrhom Malega Stola (2198 m). Prvo kočo je leta 1909 zgradila Kranjska podružnica SPD, slovesno so jo odprli 31. julija 1910. Poimenovali so jo po največjem slovenskem pesniku dr. Francetu Prešernu (1800-1849), domačinu iz Vrbe pod Stolom. Leta 1927 so kočo povečali, otvoritev pa je bila 15. julija 1928. Po znani bitki na Stolu, 20. februarja 1942, so partizani kočo zažgali, da v njej Nemci ne bi imeli oporišča. Na pobudo preživelih borcev bitke na Stolu je PD Javornik-Koroška Bela zgradilo na temeljih stare koče novo planinsko postojanko in jo odprlo 21. avgusta 1966. V letih 1981-1984 so kočo precej povečali in prenovili, slovesna otvoritev pa je bila 4. avgusta 1984. Koča je 13. julija 1992 dobila mobitel, leta 1993 pa so montirali sončne celice za pridobivanje električne energije. Sistem je bil povečan leta 2001. Poleg tega sistema pridobivajo električno energijo še s pomočjo vetrnice. Leta 1996 so zgradili suho stranišče izven koče. Koča je odprta od sredine junija do sredine septembra. V dveh gostinskih prostorih je 80 sedežev in točilni pult; v 7 sobah je 45 postelj; skupnih ležišč ni; WC in umivalnica z mrzlo vodo; gostinska prostora ogrevajo s pečjo; voda kapnica, sončne celice,vetrnica, suho stranišče, mobitel.
Razgled:
Prešernova koča stoji na izredno razglednem kraju. Na vzhodni strani vidimo Vrtačo, Begunjščico in Košuto; proti jugovzhodu se pogled ustavi na Kamniških Alpah, Menini planini, Posavskem hribovju s Kumom ter na Gorjancih; zelo razgibana je vsa južna stran, ko se pogled sprehodi po Ljubljanski kotlini in širni gorenjski ravnini, notranjskem hribovju do Snežnika, prek Škofjeloškega pogorja do Trnovskega gozda, Porezna, Ratitovca in Jelovice, vidimo Kranj, Radovljico in Blejsko jezero, ob dobri vidljivosti pa tudi Ljubljano; prelep je pogled proti jugozahodu na Julijce s Triglavom ter na Pokljuko in Mežaklo v ospredju, če je ozračje čisto, vidimo v ozadju tudi Dolomite; lepo vidimo greben Karavank, ki se vleče od Stola proti zahodu z Belščico v ospredju in Kepo v ozadju; razgled proti severu zakriva bližnje južno pobočje Velikega Stola. Z vrha Stola je širni razgled tudi proti severu na strma pobočja Karavank proti dolini Drave, na Celovško kotlino s Celovcem, proti vzhodu na Obir, Peco in Svinško planino, proti severozahodu pa seže pogled do Nizkih in Visokih Tur.
Dostop:
Avto: iz Most pri Žirovnici do Valvasorjevega doma pod Stolom 8km, od koder je do koče po bližnji poti 3h, po daljši pa 3h30. ŽP, AP Žirovnica, Javornik; AP Moste, Koroška Bela; iz Žirovnice in Most mimo Valvasorjevega doma 5 do 6h; s Koroške Bele in z Javornika mimo Valvasorjevega doma 5h30 do 6h30.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.